dijous, 14 d’abril del 2011

"Hi ha una necessitat emergent de crear producte enoturístic"

 Josep Saperes i Leandre Romeu,


Josep Saperes i Leandre Romeu pertanyen a l'Associació 96º de Montblanc, i ambdós comparteixen inquietuds respecte el futur del territori de la Conca de Barberà.

És per això que van iniciar el projecte Conca 5.1 , una mena de llibre blanc digital on volen reflectir la situació actual i els reptes l'economia de la Conca de Barberà, centrant-se en els sectors dels cellers, les cooperatives, la restauració, el turisme, els petits agricultors i productors...
Volen que la tasca acabi reflectint-se en un documental que convidi tots aquests agents a reflexionar sobre el present i el futur.

Com neix el projecte La Conca 5.1?

La Conca 5.1 neix arran de l’observació de les debilitats i de les oportunitats del sector del vi i del turisme a la Conca de Barberà. El mateix temps que vam detectar una manca de valoració de la feina del pagès, de la pagesia i dels productes que s’elaboren a la Conca de Barberà.

Quan en canvi aquests productes tenen un reconeixement per part dels grans elaboradors de vi i cava que instal·len cellers i elaboren vins d’alta gamma amb raïms de la nostra comarca. A més, una gran part del raïm que produïm a la Conca es ven al Penedès per elaborar caves de prestigi.

En concordança amb el que passa amb el vi també ens trobem que amb el turisme i la gastronomia tenim un gran potencial però no acaben de ser explotades ni comercialitzades. En aquesta situació davant la crisi actual i la necessitat de crear riquesa, llocs de treball i no dependre de la indústria estrangera neix La Conca 5.1 per tal de potenciar aquests sectors, crear sinergies entre les empreses actuals i que la població de la Conca conegui el teixit empresarial relacionat amb aquest sector.

Volem donar eines perquè sigui la societat mateixa la que faci de prescriptor d’aquests productes i impulsi noves empreses o projectes encaminats a potenciar el sector del vi i del turisme a la comarca.

Volem que l’estudi i el documental ens serveixi també per detectar el perquè d’aquest sentiment d’inferioritat davs del punt de vista social detectem entre la població de la comarca i de Catalunya en general unant altres productes quan els nostres són iguals o superiors a qualsevol altre.

La Conca 5.1 també neix al voltant de la necessitat emergent que hi ha a la comarca de crear producte enoturístic i preservar el territori davant el creixement mal organitzat i desestructurat.

La Conca 5.1 és un projecte que neix de les reflexions de dues persones interessades en tots aquests moviments i que rep el suport de l’Associació Sobiranista de Montblanc 96º, La Veu Jove de la Conca-Ràdio Montblanc i la DO Conca de Barberà.

La Conca de Barberà manté un paisatge rural, agrícola poc malmès testimoni d’una societat agrícola medieval. El paisatge, el territori està força ben conservat. La qualitat dels vins i de la gastronomia. Unes bones condicions climatològiques, geogràfiques i de terreny per elaborar bons vins i bons productes agrícoles. Poca aglomeració i congestió de cotxes i edificis que proporciona una tranquil·litat.

La Conca té una identitat definida, particular, petita que la fa única i diferent. Encara força desconeguda que li dóna una oportunitat de futur de fer-la arribar a més gent això si sempre de manera equilibrada i sostinguda.