dilluns, 26 d’octubre del 2015

La cultura a Debat/ Rafael Tormo Cuenca.

En el programa de La casa de palla d’avui, 24 d’octubre de 2015, us oferim el primer programa de La cultura a Debat en que entrevistem el Rafael Tormo Cuenca. 

L’entrevista es va realitzar a la cafeteria del Museu Marítim de Barcelona i el so resultant és molt peculiar.



Seguim amb els programes de La cultura a debat, una proposta d’Eulàlia Porta i Jordi Martorell amb la que volem crear eines per al debat en una possible presència de la idea de cultura en un procés constituent, entrevistant persones vinculades al pensament polític i a l’acció cultural.

El RAFAEL TORMO I CUENCA, és un artista autodidacta de Beneixida (València), que començà a treballar en “resistència” en els anys 70. L’hiper-realisme, el punk, l’LSD, el còmic, els ovnis, la multidisciplinarietat, l’independentisme i una clara vocació d’«esperit de contradicció» foren la seva escola de formació espiritual.
Als anys 80 inicià la seva relació amb el món professional de l’art i actualment ha recuperat la seva relació amb el món galerístic i treballa i exposa a fires i centres d’art.
Ha publicat a la premsa i revistes especialitzades i ha participat en múltiples pràctiques col·lectives.

Actualment dirigeix “PERIFÈRIES”, trobades de reflexió i acció a València; co-dirigeix l’editorial Això és com Tot; i comissaria el Festival Bouesia, que aquest dijous dia 22 d’octubre s’ha presentat a l’Arts Santa Mònica de Barcelona amb una sèrie d’acccions que hi tenen lloc fins el diumenge 24.

Forma part dels col·lectius Batallar/Batallem –que ha presentat fa uns dies a La Gallera de València l’exposició “So-Crit-Tro”-, de La Balsa, i de Gloria & Robert –que veurem al Festival Bouesia amb la Marató de ball “Balleu, balleu maleïts” i d’altres que ja no són actius.,
Així mateix, ha coordinat projectes com Almas de Cántaro (1997-99: Colectivo nómada de crítica de la cultura) i des del 1999 coordina les «Beques contra l’amnèsia col·lectiva».

En aquests moments planteja el seu treball com a “intermediacions en espais paradoxals i comuns que possibilitin estats de crisi i que impossibilitin el no poder seguir vivint”. Intenta no apropar-se a l’art únicament com un espai alliberador residual per a poder sortir i entrar de l’espectacle: la seva intenció és apropar-se més a allò que encara és vida.
Trobareu més informació sobre el Rafael a les següents pàgines:

www.rafaeltormoicuenca.blogspot,com

En el programa d’avui, a més de la sintonia del Jose Pozo, s’hi poden escoltar Malaguenya de Barxeta amb Pep Gimeno, el Botifarra, Soy Putero de Toni de l’Hostal i el Tio Fredo i Violència d’Orxata Sound System.