dilluns, 6 de juny del 2016

Imatges que fan Història.

Èxit de les IV Jornades Cinematogràfiques organitzades per l’Arxiu Comarcal i el Consell Comarcal.
retallada_650x400
El passat cap de setmana es van celebrar amb molt d’èxit les Jornades ‘Imatges que fan Història’ a l’Antic Hospital de Santa Magdalena de Montblanc, que en aquesta ocasió pretenien revalorar el cinema amateur fet a Montblanc a la dècada dels anys 70 del segle passat, així com donar a conèixer la pel·lícula de les Festes de la Serra de 1956.
La projecció de les pel·lícules va tenir lloc a la capella de l’Hospital i va començar a les 7 de la tarda, després d’un breu parlament de benvinguda del director de l’Arxiu Comarcal Sr. Josep M. Porta, amb el visionat del reportatge de les Festes de la Serra de 1956, editat actualment per Jaume Parés, qui hi va incloure uns magnífics efectes sonors.
Seguidament, es van projectar la divertida pel·lícula de ficció Esglai de Vicenç Basulto, la sorprenent i treballada obra d’animació Scopae realitzada per Albert Cartanyà, Anton Roselló i Vicenç Basulto i, per acabar, el documental de Ramon M. Huguet sobre La transició a Montblanc i la Conca, amb imatges de la Marxa de la Llibertat a Montblanc i de la corrua de cotxes per la Conca l’11 de Setembre del 1977.
Un centenar llarg de persones van gaudir de les pel·lícules i dels comentaris previs que sobre cadascuna d’elles en van fer els seus autors.
Va cloure l’acte el Sr. Enric Capdevila, conseller de cultura del Consell Comarcal, qui va destacar el valor de les imatges com a document històric, així com la tasca realitzada per l’Arxiu Comarcal per a la recuperació i preservació d’aquest material tan fràgil.
expo
A 2/4 de 9 del vespre, al claustre superior de l’edifici, Josep Cabeza i Casas va inaugurar l’exposició El Cinema a Montblanc 1934-1960, una mostra de la seva magnífica col·lecció de programes de mà de cinema que es podrà veure els matins, de dilluns a divendres, fins al dia 10 de juny. Concretament l’exposició mostra uns 350 programes dels cines Principal i Kursaal.
 El diumenge dia 29, a les 12 del migdia i també a la capella de l’Hospital va tenir lloc la presentació del llibre Historia de los cines tarraconeneses. Un viaje de cine por la provincia, desde sus inicios hasta la actualidad. La presentació va anar a càrrec del propi autor Isaac López Sánchez, que va fer un repàs dels cinemes de Montblanc i la Conca i va lloar aquelles persones que en van tenir cura.