dijous, 27 d’octubre del 2011

La Veu Jove de la Conca va presentar el projecte “El Llibre de la Vida” als Serveis Territorials de Cultura de Tarragona, el dimarts 25 d’octubre.


 








El Ramon Maria Huguet, president de La Veu Jove de la Conca i Director de Ràdio Montblanc, amb el Jordi Martorell, co-director del projecte arxiuvirtual.cat, van presentar a Tarragona “El Llibre de la Vida”, el nou projecte que impulsen La Veu Jove de la Conca i les entitats terrassenques Fons Casteller Emili Miró i Creat 360º.
  
També van participar a l’acte la Sra. l’Anna Domingo, Responsable Territorial de Política Lingüística a Tarragona, el Sr. Josep Lluís Carod-Rovira, que fou Vicepresident del Govern de la Generalitat de 2006 a 2010 i el Sr. Jordi Roca, Doctor i Professor d’Antropologia de la Universitat Rovira i Virgili.
 
“El Llibre de la Vida” vol ser un espai web que permeti preservar i comunicar els seus records a qualsevol ciutadà i a qualsevol entitat catalans, recollint la seva memòria en format de text, fotografia, àudio o vídeo. Amb “El Llibre de la Vida” tothom podrà tenir el seu propi espai a Internet on dipositar els seus records, preservant-los per a les properes generacions. L’objectiu és permetre que tot el material que s’insereixi a “El Llibre de la Vida” es pugui relacionar entre si i que es creïn nexes temàtics, geogràfics i temporals entre els tots els records que conformin aquest enorme arxiu de la memòria col·lectiva del nostre país.    

  El nou projecte és conseqüència del projecte arxiuvirtual.cat que gestiona La Veu Jove de la Conca des de l’any 2009 i de l’interès i participació de dues entitats de Terrassa, el Fons Casteller Emili Miró i Creat 360º. Les tres entitats estan presentant “El Llibre de la Vida” a diferents indrets de Catalunya, adreçant-se especialment a persones que siguin representatives de la societat civil en els àmbits eclesiàstic, associatiu, polític, sindical, empresarial, esportiu, etc.. Aquestes presentacions tenen per objectiu comunicar l’existència d’aquesta iniciativa, recollir els suggeriments que des de la societat civil puguin fer-se, i sol·licitar als assistents la signatura de cartes d’adhesió al projecte. En finalitzar aquest cicle de presentacions amb un darrer acte a Barcelona, a mitjans de l’any 2012, les tres entitats volen adreçar-se a les administracions per sol·licitar recursos per finançar la creació de “El Llibre de la Vida”.           

En l’acte del passat dimarts a la seu dels Serveis Territorials de Cultura de Tarragona van participar, donant suport al projecte, la Sra. Anna Domingo, en nom del Delegat Territorial de Cultura a Tarragona, el Sr. Jordi Agràs, donà la benvinguda als assistents. L’H. Sr. Josep Lluís Carod-Rovira va exposar una sèrie de reflexions al voltant del paper de la memòria en la construcció de la identitat individual i col·lectiva, tal vegada el principal tema del nou portal de memòria que es presentava. El Sr. Jordi Roca parlà des d’una perspectiva antropològica de la importància social i històrica dels relats de vida de les persones sense una especial rellevància social, un altre dels eixos vertebradors del projecte “El Llibre de la Vida”. El Sr. Santi Rius, director de Creat 360º, va excusar la seva absència i va trametre una breu presentació en vídeo on explicava els motius del seu interès i compromís amb el projecte. El Sr. Jordi Martorell va exposar breument la gestació del nou projecte, els seus objectius, l’estadi actual en que es troba i la intencionalitat d’aquest seguit de presentacions que s’estan realitzant pel territori català i va demanar als assistents la seva signatura de suport.
L’acte va finalitzar, després d’un breu torn de paraula obert als assistents moderat pel Sr. J.M. Tanco del fons Casteller Emili Miró, amb un berenar acompanyat amb vins negres de la DO Conca de Barberà.          

En els propers mesos La Veu jove de la Conca, el Fons Casteller Emili Miró i Creat 360º estan preparant presentacions del a seva proposta a Reus, al Centre de la Imatge Mas Iglesias i a Montblanc i/o l’Espluga de Francolí. També s’estan preparant presentacions a la província de Girona i Lleida i la darrera presentació a la capital catalana.
Podeu estar al corrent de l’evolució del projecte a www.llibredelavida.com.