dissabte, 3 de desembre del 2011

Ubú Rei d’APRODISCA ja és a www.laveujovetv.cat

   El passat curs 2010-2011, La Veu Jove de la Conca , amb un ajut de la Fundació “La Caixa” per a projectes culturals d’impacte social, ha realitzat un taller de vídeo-teatre amb usuaris del Taller de Teràpia Ocupacional i del Taller Pre-laboral d’APRODISCA. Durant 11 mesos, setmanalment, a un taller de quatre hores, fins a trenta usuaris dels dos tallers d’APRODISCA han deconstruït i reconstruït aquesta obra del francès Alfred Jarry que és el referent fundacional del teatre de l’absurd, de la performance contemporània i un clar antecedent del Dadaísme.
L’objectiu del taller i del projecte era conquerir un espai de producció cultural per a les persones amb discapacitat intel•lectual i/o amb malaltia mental de la nostra comarca i posar-los a escena com un actor més de la vida cultural de les nostres contrades.
Han intervingut a l’obra, en la idea, direcció i realització, la Lídia Porcar i el Jordi Martorell. La Dolors Poblet, monitora del centre, ha coordinat i dirigit la realització del vestuari. La psicòloga Lourdes Alegret, professional especialitzada en teatre terapèutic, ha concebut els exercicis interpretatius adaptats per aquest col•lectiu i ha dirigit els actors. La Imma Sánchez ha supervisat i avaluat el desenvolupament del taller de manera coordinada amb la gerent d’APRODISCA, la Carme Sureda. També ha participat el Sergi Pulido que, dirigint l’APRODISCA Batuke, ha contribuït a la banda sonora del projecte.
Una part de l’obra s’ha enregistrat al Teatre del Centre Parroquial de Montblanc. Al projecte ha participat el cantautor de La Riba, José Pozo, que ha compost una cançó per a l’obra, amb acompanyament de guitarra de l’Anton Duch. També hi han participat els Grallers i els Nans de Montblanc.
Ubú, rei, d’Alfred Jarry es representà a París per primera vegada l’any 1896. L’obra va néixer com una mena de broma de final de curs que ridiculitzava un dels professors de Jarry i els seus companys d’escola. Es tracta d’una paròdia de Hamlet, concebuda per ser representada amb teatre de marionetes, que desplega una crítica ferotge i devastadora del poder polític i econòmic corrupte. L’obra suposà un gran escàndol en la seva primera representació, amb una baralla entre els assistents només en aixecar-se el teló, quan el protagonista, de bones a primeres exclamava: merdra¡ Aquest component d’escàndol és present a Ubú, rei d’APRODISCA amb el recurs sistemàtic a un vocabulari groller i de força mal gust.
Ubú, rei és considerada l’obra precursora del teatre de l’absurd i la primera performance contemporània. A Catalunya va ser representada als anys setanta per Putxinel•lis Claca, amb marionetes dissenyades pel Joan Miró. Posteriorment, l’Albert Boadella en feu una versió amb Ubú President i, de manera més recent va realitzar-ne una altra versió l’Àlex Rigola.
El taller de vídeo-teatre d’APRODISCA vol assajar les possibilitats d’aquest format, a mig camí entre el teatre o la performance i la vídeo-creació, per optimitzar les capacitats creatives i interpretatives de persones amb discapacitat intel•lectual i/o amb malaltia mental. L’enregistrament en vídeo permet eliminar l’estrès de la representació escènica i minimitzar inconvenients com la falta de memòria o les dificultats de la parla i, per tant, permet fer front a reptes dramàtics, narratius o audiovisuals que no es podrien intentar en un format teatral convencional. Així, a Ubú, rei, d’APRODISCA el taller de vídeo-teatre s’ha atrevit amb un clàssic de la provocació i la crítica social i política i en properes experiències poden assajar-se aproximacions a l’estètica expressionista, al gènere fantàstic o de terror, al musical, etc..
Aquest tipus de treball permet que en el procés creatiu puguin participar d’altres creadors, col•lectius i entitats culturals de la comarca i, d’aquesta manera, inserir l’activitat creativa de les persones amb discapacitat intel•lectual i/o amb malaltia mental en l’activitat cultural ordinària de casa nostra.
Ubú, rei d’APRODISCA ja s’ha presentat públicament a l’Espluga de Francolí, Montblanc, Santa Coloma de Queralt i La Selva del Camp en els actes de commemoració dels 25 anys d’APRODISCA. El proper dia 8 de desembre, a les sis de la tarda, es presentarà a Sarral. 
L’objectiu de La Veu Jove de la Conca i APRODISCA és difondre l’obra a través de la xarxa on, properament, l’obra es podrà visionar subtitulada en diferents idiomes.
Abans de finalitzar l’any ja podria haver-se dissenyat el proper projecte del Taller de Vídeo-teatre d’APRODISCA: Dràcula.