divendres, 1 d’octubre del 2010

Vídeo documental sobre la Marxa de la Llibertat de 1976

Aquesta setmana trobareu a laveujovetv.cat el documental sobre la Marxa de la Llibertat de l'estiu de 1976. Aquest esdeveniment va convertir a Montblanc en un lloc de trobada de tots els caminants que es dirigien a Poblet.
Deu testimonis parlen de la gran activitat política que es va desenvolupar a Montblanc durant les setmanes que es preparava l'arrivada dels marxaires i el gran impacte social que va suposar per tots els montblanquins i montblanquines tenir el poble totalment ocupat durant dies per les forçes d'ordre públic.

La resposta contundent per part de la policia contra els marxaires i el fet de que Montblanc estava celebrant la seva Festa Major, ha quedat gravat en la memòria dels que participaven i dels que nomès gaudien dels actes de la festa gran.

Aquesta experiència col·lectiva i pacifica, va convertir l'estiu de 1976 en un clam per la llibertat negada durant llargs anys pel franquisme.

El document sobre la Marxa consta de dos vídeos, un dedicat a Montblanc que va ser el lloc on es va acollir a més caminants,  per estar a prop de Poblet, que era el destí final de les sis columnes de marxaires que havien partit des de diferents indrets de Catalunya, demanant Llibertat, Amnistia i Estatut d'Autonomia. I un altre que parla especificament de les altres poblacions de la Conca de Barberà.

Durant l'el·laboració del vídeo hem constatat que alguns dels joves que formen part de l'equip de la Veu Jove de la Conca i de Ràdio Montblanc no havien sentit parlar mai, o molt poc d'aquest esdeveniment que van protagonitzar altres joves, ara fa just 34 anys. Creiem per tant, que aquest recull de la memòria oral del projecte "La lluita antifranquista i la Transició a la Conca de Barberà" serà de gran utilitat per preservar la memòria i entendre alhora el tarannà de la nostra comarca i del nostre país.